Seizoen 2020

Ontwikkelingen in de Proeftuin

En nu is de lente aan bod.

De perzik staat al in bloei en de nieuwe bedden zijn voorbereid, net als de opgeknapte schutting.

Oogst oogst oogst

Vooruitkijken

Winterklussen

Zaad oogsten, drogen en opslaan

Composteren

Nog volop oogst

De natuur een handje helpen

De natuur om ons heen

Een vruchtbaar najaar.

Betrapt!

De reden dat we gewassen, zeker als ze nog jong zijn, met gaas beschermen is voor een voor een hoop dieren misschien frustrerend. Als de gewassen wat ouder zijn dan horen ze vaak niet meer bij het dieet van de dieren in de buurt dus halen we de bescherming weg. Deze gast is echter dol op de bonenplanten.

Dieven in de nacht?

Nazomer

Profiteren van de laatste zomerse warmte

Voorbereidingen volgend seizoen

Composteren is een uitstekend manier van iets teruggeven aan de bodem. Bij de Proeftuin gaan we dit jaar met palletbakken experimenteren om compost te maken. In de aan elkaar gebonden pallets wordt het vers groenafval van de tuin in laagjes afgewisseld met gedroogde gras en oudere wat verder afgebroken compost; compost lasagne. Als het goed gaat komen er vanzelf wormen en andere beestjes om het materiaal klein te maken. Micro-organisme doen de rest. In ons droge zandgrond verbetert dit om de bodemstructuur en helpt water beter vast te houden. Over een 6 maanden tot een jaar maken we de pallets los en klaar is kees……nieuw (gratis) compost om de bedden te verrijken.

Laatste zaaironde van het seizoen

Rucola kiemt al binnen een week, uitstekend gewas voor een laatste zaaironde. Verder zijn op nieuw rode bieten, boerenkool en endive uitgeplant voor een late oogst. Met lef zijn alle open zakken zaad ook nog gezaaid, zoals sla, spinazie en uien. Als het goed is kiemen deze ook tijdig en leveren ook nog een laatste oogst moment op. Zaden in geopende zakje verliezen hun kiemkracht na verloop van tijd dus beter nu op te maken (hopen we;-!)

Volop oogst

Deze week aardappels geoogst, een deel van de wortels en weer pompoen en courgettes. De bedden zijn weer schoongemaakt en klaar voor de volgende zaadjes……als het maar wat minder warm wordt, zaden hebben veel water nodig!

De bramen zijn weer rijp

2 uur plukken = 16 potjes bramengelei

Door het beetje regen zijn niet alle bramen verdroogd.
Tot begin september kun je dan ook volop bramen plukken.
In een uur met zijn tweeën 3 kg bramen geplukt. De bramen tot gelei verwerkt door de bramen te koken met 0,5 l water en daarna door een zeef te drukken. In deze hoeveelheid bramen zit c.a. 800 gram harde pitjes. Aan het opgevangen bramensap 2,5 kg geleisuiker toegevoegd en 3 minuten koken.
Deze vorm van gelei kun je buiten de koelkast bewaren want het percentage suikers is 55%. Bramengelei met een lager percentage suiker maken gaat ook prima, want bramen bevatten voldoende pectine om te geleren. De gelei moet dan na openen wel in de koelkast worden bewaard en binnen redelijke termijn geconsumeerd.
Onze totale oogst telde 16 potjes gelei en de smaak is verrukkelijk.

Water in de Proeftuin

Bij deze hoge temperaturen wordt de Proeftuin regelmatig van water voorzien.

Tuinafval nuttig gebruiken.

Permacultuur is een systeem van (voedsel)tuineren dat uitgaat van een aantal principes. Produceer geen afval, maak kringlopen is er een van. Om de Proeftuin begaanbaar te houden maaien we toch de paden tussen de bedden. We gebruiken alle groenafval sowieso om compost te maken voor het volgende groeiseizoen, maar grote hoeveelheden gras wat nu ‘geoogst’ wordt maakt de compost té eenzijdig. Een ander gebruik van al dat gras is het toepassen als groene mulch. Voordat de gras zijn zaad echt ontwikkelt heeft hebben we het gras gemaaid en een dikke laag op bedden gelegd met een meervoudige doel; tegengaan van overwoekerende wilde planten, verminderen van verdamping en, zoals je kunt zien, als een nest voor de pompoenen. Ze worden ze van de grond getild wat rotting tegen gaat en waardoor ze lekker kunnen zonnen bakken, wat de rijping weer helpt.
Meer weten over permacultuur? De volgende websites staan vol met informatie: www.puurpermacultuur.nl permacultuurnetwerk.eu

De container is prachtig gegraffitied door XOXO en vriend.

We vonden dat de container meer moest zijn dan een grijs blok en hebben XOXO gevraagd om de container van graffiti te voorzien. Het is een prachtig kunstwerk geworden.

Oogsten tijdens de theepauze.

De theepauze wordt gebruikt om een halve cirkel doperwten en de cirkel kapucijners te oogsten. Met de nodige afstand natuurlijk.

Violenbloemen zijn mooi maar ook lekker.

Tussen de uien komen elk jaar weer prachtige kleine violen het veld opfleuren.

Oogst van de week.

Na het verzorgen van de tuin was het tijd voor het oogsten. Dankzij het vruchtbare weer(veel regen) hadden we 5 kilo doperwten te verdelen.

Aanval op de bessenstruik.

Op de bessenstruik zitten opeens heel veel nimfen van de Dovenetelwants, die leven van de sap van de plant. Na verloop van tijd vervellen ze en worden ze zwart-wit van uiterlijk.

De koepel.

De koepel is inmiddels ingericht met klimkomkommers, klimaubergines, mais, pepers en hokkaidopompoenen.

Vlinderplant.

De tuin heeft ook aantrekkingsvermogen voor diverse vlindersoorten. Hier doen de rupsen zich te goed aan het Sint-janskruid. Sint-janskruid is een plantje met gele bloemen dat bloeit rond het Sint-Jansfeest op 24 juni, vandaar de naam, Hypericum perforatum, zoals het in het Latijn heet. Het wordt al heel lang ingezet tegen somberheidsklachten maar wetenschappelijk is de werking nog niet bewezen.

De capucijnencirkel in bloei.

De capucijners staan in bloei. Nog een week of twee en we kunnen oogsten.

Kleurrijke bloemen.

De doperwten kunnen aan het werk.

Het doperwtenveld heeft zijn klimframe

Nu moeten de planten de weg nog wel vinden 😉

De nieuwe container heet ons welkom.

De nieuwe container is ingericht met al ons gereedschap. Dit moest wat efficiënter want de container is een stuk kleiner dan de vorige.

Druk in de weer met het monteren van de nieuwe container.