SEIZOEN 2021

Zomerklussen

Vandaag de tomatenbedden geruimd. Helaas was de zon aardig voor ze maar de regen heeft roet(meeldauw) in het eten gegooid en ze rijp voor de compostbak gemaakt. Ook een bonenbed opgeruimd en ingezaaid met peulen en babypaksoi, een andere bed weer voorzien van bonen. Dat bed ook helemaal voorzien van netten want elke keer wordt al het ontkiemde blad meteen er vanaf gesnoept. In weer een ander bed peterseliewortel gezaaid.

Bloemenpracht

Bugs

Een zeldzame bewoner

Wede of Weed (Isatis tinctoria) is een plant uit de kruisbloemenfamilie (Brassicaceae). De oorspronkelijke groeiplaats zijn de Euraziatische steppes. Uit de plant kan een blauwe kleurstof genaamd pastel (van het Occitaanse woord pastel, pasta) worden gewonnen. Dit wedeblauw werd tot de komst van indigo in de lakenindustrie gebruikt om wol blauw te verven. De as van de plant, weedas, werd gebruikt om salpeter te maken als bestanddeel van buskruit.

Planten, zaaien en wieden

Het is buitengewoon vruchtbaar weer voor de planten. Zeker ook voor de inheemse rassen die we liever niet hebben op sommige cirkels. Ze mogen zich te tegoed doen aan de grond rondom de cirkels maar kunnen zich helaas niet altijd inhouden. Zeker het vijfvingerkruid wil zich graag overal vestigen en is door de lange wortels lastig te verwijderen.

De nieuwe kas

We hebben van ERGON een grote hoeveelheid plastic gekregen die daar gebruikt werd voor de kassen. De afgelopen weken zijn we druk in de weer geweest om daarmee een stuk grond als kas in te richten. Kan de grond goed worden voorverwarmd en kunnen sommige gewassen in een warmer klimaat groeien, bloeien en geoogst worden.

Bloemenzee

Gulle gevers

Naar aanleiding van het krantenartikel over de inbraak hebben verschillende gulle gevers hun tuinschuren opgeschoond en de voor hen niet meer bruikbaar gereedschappen aan ons gedoneerd. Wij zijn er super blij mee en hopen nog jaren met plezier mee te kunnen werken.

Vervelend begin van zondag 2 mei.

Helaas is onze opslagcontainer doelwit geweest van een stel asociale boeven die het verschil tussen mijn en dijn niet kennen. De container is met lomp geweld opengebroken en ons gereedschap gejat. Naast 2 kruiwagens hebben ze batsen, spaden en klein gereedschap meegenomen. En last but not least hebben ze zelfs een zakje tyraps meegenomen.

Bijenhotel

Eerste zaaironde

Bloemenpracht

Soms zit er niets anders op dan genieten van het uitzicht…..

De voorbereidingen van een nieuw seizoen.

We zijn begonnen om een aantal bedden in de derde cirkel geschikt te maken. Het worden combinatiebedden met fruitstruiken en groenten.