Seizoen 2021

Winterwerk in de tuin

Op zoek naar duurzamer en langhoudbare afrastering wordt geexperimenteerd met het aanleggen van wilgenhagen. Vorig jaar zijn wilgentakken in de omheining gestoken. Deze zijn aangeslagen en in no-time tot lange takken op dikke stammen. Door deze deels door te hakken en om te leggen groeit de haag horizontaal uit. Door dit proces steeds te herhalen groeit een compacte haag.

Bedden winter klaar maken, paden maaien, experimenteren met verschillende omheiningen, alles steeds gereed maken om een goede start te kunnen maken bij de volgende zaaiseizoen.

Wisselteelt

Tot ver in het najaar nog volop te oogsten! Door verschillende teelten elkaar op te laten volgen zijn meerdere oogsten per veld per jaar haalbaar. Om de grond niet uit te putten wissel stikstof leverende gewassen af met gewassen die juist wat meer uit de grond halen. Dit wordt wisselteelt genoemd en kan tot een grotere opbrengst leiden zonder de bodem te verarmen.

Vlinders

Zomerpracht

Compost

We hebben over de hele tuin compostbakken neergezet om onze eigen compost te kunnen maken. Grondstof genoeg. Nu is ook de compost oogstbaar en kan over de verschillende bakken verdeeld worden.

De compost is klaar!

Zomerklussen

Vandaag de tomatenbedden geruimd. Helaas was de zon aardig voor ze maar de regen heeft roet(meeldauw) in het eten gegooid en ze rijp voor de compostbak gemaakt. Ook een bonenbed opgeruimd en ingezaaid met peulen en babypaksoi, een andere bed weer voorzien van bonen. Dat bed ook helemaal voorzien van netten want elke keer wordt al het ontkiemde blad meteen er vanaf gesnoept. In weer een ander bed peterseliewortel gezaaid.

Bloemenpracht

Een paar flinke buien en warme lucht heeft alles tot leven gebracht, gelukkig is het niet alleen het gras wat de hoogte in schiet, het aantal wilde bloemen neemt gestaag toe. Natuurlijk zetten de meeste gewassen ook bloem, soms is dit waar het voor ons begint, bij het aanzetten tot vruchtvorming zoals met deze doperwten. Soms is het een teken dat we te laat zijn, dan schiet het ineens door en kun je alleen nog genieten van de prachtige kleuren, en zaad verzamelen voor het volgend seizoen!

Bugs

Er komen allerlei beestjes te voorschijn, sommige wat meer gewenst dan andere, vanuit de menselijke perspectief dan, want de lieveheersbeestjes zijn dol op de luis die weer dol op ‘ons’ tuinbonen is!

Een zeldzame bewoner

Wede of Weed (Isatis tinctoria) is een plant uit de kruisbloemenfamilie (Brassicaceae). De oorspronkelijke groeiplaats zijn de Euraziatische steppes. Uit de plant kan een blauwe kleurstof genaamd pastel (van het Occitaanse woord pastel, pasta) worden gewonnen. Dit wedeblauw werd tot de komst van indigo in de lakenindustrie gebruikt om wol blauw te verven. De as van de plant, weedas, werd gebruikt om salpeter te maken als bestanddeel van buskruit.

Planten, zaaien en wieden

Het is buitengewoon vruchtbaar weer voor de planten. Zeker ook voor de inheemse rassen die we liever niet hebben op sommige cirkels. Ze mogen zich te tegoed doen aan de grond rondom de cirkels maar kunnen zich helaas niet altijd inhouden. Zeker het vijfvingerkruid wil zich graag overal vestigen en is door de lange wortels lastig te verwijderen.

De nieuwe kas

We hebben van ERGON een grote hoeveelheid plastic gekregen die daar gebruikt werd voor de kassen. De afgelopen weken zijn we druk in de weer geweest om daarmee een stuk grond als kas in te richten. Kan de grond goed worden voorverwarmd en kunnen sommige gewassen in een warmer klimaat groeien, bloeien en geoogst worden.

Bloemenzee

Mei is echt de maand van bloemenpracht. Niet alleen ons gekweekt kruiden komen volop in de bloei maar de natuur levert ook een breed assortiment aan wilde bloemen waar de insecten natuurlijk dol op zijn. Meer weten over wilde bloemen en hoe je ze herkent? Ga naar Wilde bloemen op kleur, bloeimaand en bloemvorm – determineren en ontdek wat er allemaal groeit en bloeit bij jou in de buurt.

Gulle gevers

Naar aanleiding van het krantenartikel over de inbraak hebben verschillende gulle gevers hun tuinschuren opgeschoond en de voor hen niet meer bruikbaar gereedschappen aan ons gedoneerd. Wij zijn er super blij mee en hopen nog jaren met plezier mee te kunnen werken.

Vervelend begin van zondag 2 mei.

Helaas is onze opslagcontainer doelwit geweest van een stel asociale boeven die het verschil tussen mijn en dijn niet kennen. De container is met lomp geweld opengebroken en ons gereedschap gejat. Naast 2 kruiwagens hebben ze batsen, spaden en klein gereedschap meegenomen. En last but not least hebben ze zelfs een zakje tyraps meegenomen.

Bijenhotel

Het is de vraag of ze er gebruik van maken, maar we doen alles wat we kunnen om insecten aan te trekken, voor ons kleine mensen bezoekers is het ook een leuke ontdekking;-)

Eerste zaaironde

Ervaring is een waardevol goed bij het (moes)tuinieren. Afgelopen seizoen werden alle tuinbonen in de volle grond opgegeten, dit seizoen dus alles voor gezaaid. Doperwten gaan prima in de volle grond en pastinaak gedijt er juist goed bij. De baby paksoi werd vorig jaar afgeknabbeld door ons vierpotige bezoeker dus nu afgeschermd. Sommige voor gezaaid voor een snelle eerste oogst, maar bij uitplanten gelijk ook in de volle grond nieuwe lading gezaaid om een continue voorraad te krijgen, je hebt er tenslotte wel een paar per persoon nodig!

Bloemenpracht

Er hoeft maar een beetje voorjaar in de lucht te hangen of de bloemen overal te voorschijn komen. Niet alleen de fruitbomen en bessenstruiken maar ook de reuzeknoflook en (helaas) de rabarber. Wilde bloemen zijn er ook genoeg, paardenbloemen zijn een belangrijke voedselbron voor vroege insecten! Wat zijn de viooltjes toch mooi!

Soms zit er niets anders op dan genieten van het uitzicht…..

Februari bracht een dikke pak sneeuw, dan valt er niet veel te doen maar genieten van het uitzicht:-)

De voorbereidingen van een nieuw seizoen.

We zijn begonnen om een aantal bedden in de derde cirkel geschikt te maken. Het worden combinatiebedden met fruitstruiken en groenten.