De perzik staat al in bloei en de nieuwe bedden zijn voorbereid, net als de opgeknapte schutting.
Oogst oogst oogst
spruitjeswinterposteleinrucola en koolraapDoor late rassen en echt winter gewassen te zaaien is het oogstseizoen zeer lang. Palmkool, boerenkool, prei, winterwortel komen nu perfect tot hun recht. De winterpostelein is een cadeau van de natuur, nergens gezaaid en komt toch elk jaar weer op. Spruitjes zijn minimaal geweest dit jaar ook doen de planten het uitbundig. De spinazie en andijvie is wat vorstgevoeliger maar valt nog her en der een handjevol te oogsten. We zijn nu al bezig met de plannen voor het komend seizoen. Nog een maand dan begint het voorzaaien alweer.
Vooruitkijken
in de maakbijna klaarnieuwe bed voedselbosEr wordt nu gewerkt aan een voedselbos in het derde cirkel, waar eerder pompoenen groeide. We hopen fruit en noten te telen wat hier goed zal gedijen, frambozen en een aantal bessenstruiken zijn al geplant…..
Winterklussen
btybtyIn de tuin nog volop bezigheden; bedden schoonmaken, zaad oogsten, bessenstruiken planten, omheiningen repareren, onkruid tegenwerken. Gereedschappen onderhoud hoort ook in dit rijtje thuis. Snoeischaren even uit elkaar halen, schoonmaken, slijpen, oliën, dan weer (bijna) zo goed als nieuw:-)
Zaad oogsten, drogen en opslaan
btybtyWildebloemenzaad, amarant, afrikaantjes, hazelnoten, oostindischkers, en nog veel meer verzameld, gesorteerd, gedroogd en klaar voor de winter opslag. Volgend jaar, na de ijsheiligen, kan weer gezaaid worden. Het wordt een bloemrijk, kleurrijk, insect rijk 2021 als het aan ons ligt!
Composteren
btybtyEen van de belangrijkste principes van permacultuur is het in balans brengen van in- en output in een systeem. Onderdeel hiervan is het groenafval van de tuin (plantenresten) teruggeven aan de aarde. Dit gaat het beste als gecomposteerd wordt. Deze zomer hebben we compostbakken gemaakt van oude pallets. De eerste was al aardig omgezet en is al gebruikt om een plantenbak mee te vullen. Over de winterseizoen wordt deze gebruikt als kweekbak. De andere twee moeten nog even door composteren …..helaas zien sommige voorbijgangers dit als een plek om poepzakjes (van de hond neem ik aan) of andere afval in te storten….bah:-( duidelijker kunnen we het niet maken! Als deze compost weer in het voorjaar verwerkt wordt zullen de bakken verplaatst worden naar binnen de omheining om dit soort misbruik tegen te gaan.
Nog volop oogst
AndijvieBaby paksoiRodekoolWie niet waagt….we hebben nog flink wat gezaaid en kunnen nu al letterlijk de vruchten ervan plukken:-) Rucola en paksoi, spinazie en andijvie, het komt allemaal op. Er zijn ook nog volop worteltjes en lente (herfst;-!) uitjes, de boerenkool en palmkool gaat ook goed. Winter postelein ontkiemt spontaan en de spruitkool planten zien er fantastisch uit. Niet alles is meteen een succes; van een hele zak rodekool zaad hebben we maar één plant…..maar wat is die mooi:-)
De natuur een handje helpen
Heide ontwikkelingOp een van de toegangspaden vinden we een aantal heideplanten. De concurrentie met grassen is echter zwaar. Om de heide een handje te helpen wordt op de hei schaap en rund ingezet, maar deze methode is niet echt geschikt voor de Proeftuin! Andere optie is de gras en bramen eruit trekken, zwaar werk maar hopelijk krijgt de heide meer ruimte om verder te ontwikkelen. Niets zo mooi als de bloeiende heide aan het einde van de zomer!
De natuur om ons heen
Berkenzwam (Piptoporus betulinus)Berkenzwam (Piptoporus betulinus)onbekend zwamVlijtig judasoor ?Weidekringzwam?Rondom de Proeftuin schieten de paddenstoelen en zwammen letterlijk uit de grond. Herkennen is een probleem en oogsten doen we nooit, het risico dat je een giftige te pakken hebt is té groot. Maar mooi zijn ze zeker! Weet jij met zekerheid te vertellen wat we hier zien? Laat het ons weten!
Een vruchtbaar najaar.
amarant in bloeinet als de aardpeerpaksoi groeit als koolpompoen blijft bloeiennet ingezaaide groenbemester inkarnaatklavermmmmmm boerenkool
Betrapt!
De reden dat we gewassen, zeker als ze nog jong zijn, met gaas beschermen is voor een voor een hoop dieren misschien frustrerend. Als de gewassen wat ouder zijn dan horen ze vaak niet meer bij het dieet van de dieren in de buurt dus halen we de bescherming weg. Deze gast is echter dol op de bonenplanten.
Dieven in de nacht?
hertendinerTot ons verbazing bleken alle toppen van de haricotvert afgeknabbeld te zijn. Het was niet duidelijk wie de dader was totdat we haar betrapte op de wildcamara ………………… dan valt er niets meer aan te doen dan blij zijn dat deze hert in ieder geval een lekker maal heeft gehad:-)
Nazomer
Spruitkool en Mexicaansafrikaantjeskoolrabi en boerenkool zaailingenrodekoolpalmkoolamarantbaby paksoirucola zaailingMet dit prachtig nazomer hebben we het gewaagd om een laatste late zaairondje te doen. Het slaat grotendeels aan, de rucola en paksoi zien er goed uit, de endive lijkt niet veel te doen maar wie weet…. met de droogte is het nog steeds noodzakelijk een paar keer per week water te geven! Inmiddels zijn we ook zaad aan het verzamelen voor het volgend seizoen, courgettes liggen al te drogen, wildebloemenzaad is verzameld, de amarant is bijna zo ver net als de zonnebloemzaad. De voorpret begint al met vooruitkijken naar volgende jaar!
Profiteren van de laatste zomerse warmte
maisspaghetti pompoentomatenMet de laatste van de zomerse temperaturen kunnen de laatste zomerse gewassen nog rijpen. Over een paar weken zal alleen de kool overblijven. Courgettes leveren nu al minder oogst op maar hebben het weer fantastisch gedaan dit jaar. De koolrabi wordt te groot en houtig dus moet snel geoogst worden. Tomaten zijn er nog volop, maar of die nog rijpen…..? De pompoenen worden waarschijnlijk niet veel groter, dus we oogsten wat we op kunnen, de rest laten we staan. Ze moeten wel geoogst worden voordat de eerste vorst komt, daar kunnen ze niet tegen. De mais blijft maar een beetje klein dus is afwachten of het lekker wordt.
Voorbereidingen volgend seizoen
Composteren is een uitstekend manier van iets teruggeven aan de bodem. Bij de Proeftuin gaan we dit jaar met palletbakken experimenteren om compost te maken. In de aan elkaar gebonden pallets wordt het vers groenafval van de tuin in laagjes afgewisseld met gedroogde gras en oudere wat verder afgebroken compost; compost lasagne. Als het goed gaat komen er vanzelf wormen en andere beestjes om het materiaal klein te maken. Micro-organisme doen de rest. In ons droge zandgrond verbetert dit om de bodemstructuur en helpt water beter vast te houden. Over een 6 maanden tot een jaar maken we de pallets los en klaar is kees……nieuw (gratis) compost om de bedden te verrijken.
Laatste zaaironde van het seizoen
Rucola kiemt al binnen een week, uitstekend gewas voor een laatste zaaironde. Verder zijn op nieuw rode bieten, boerenkool en endive uitgeplant voor een late oogst. Met lef zijn alle open zakken zaad ook nog gezaaid, zoals sla, spinazie en uien. Als het goed is kiemen deze ook tijdig en leveren ook nog een laatste oogst moment op. Zaden in geopende zakje verliezen hun kiemkracht na verloop van tijd dus beter nu op te maken (hopen we;-!)
Volop oogst
Deze week aardappels geoogst, een deel van de wortels en weer pompoen en courgettes. De bedden zijn weer schoongemaakt en klaar voor de volgende zaadjes……als het maar wat minder warm wordt, zaden hebben veel water nodig!
De bramen zijn weer rijp
2 uur plukken = 16 potjes bramengelei
Door het beetje regen zijn niet alle bramen verdroogd. Tot begin september kun je dan ook volop bramen plukken. In een uur met zijn tweeën 3 kg bramen geplukt. De bramen tot gelei verwerkt door de bramen te koken met 0,5 l water en daarna door een zeef te drukken. In deze hoeveelheid bramen zit c.a. 800 gram harde pitjes. Aan het opgevangen bramensap 2,5 kg geleisuiker toegevoegd en 3 minuten koken. Deze vorm van gelei kun je buiten de koelkast bewaren want het percentage suikers is 55%. Bramengelei met een lager percentage suiker maken gaat ook prima, want bramen bevatten voldoende pectine om te geleren. De gelei moet dan na openen wel in de koelkast worden bewaard en binnen redelijke termijn geconsumeerd. Onze totale oogst telde 16 potjes gelei en de smaak is verrukkelijk.
Water in de Proeftuin
Bij deze hoge temperaturen wordt de Proeftuin regelmatig van water voorzien.
Tuinafval nuttig gebruiken.
Permacultuur is een systeem van (voedsel)tuineren dat uitgaat van een aantal principes. Produceer geen afval, maak kringlopen is er een van. Om de Proeftuin begaanbaar te houden maaien we toch de paden tussen de bedden. We gebruiken alle groenafval sowieso om compost te maken voor het volgende groeiseizoen, maar grote hoeveelheden gras wat nu ‘geoogst’ wordt maakt de compost té eenzijdig. Een ander gebruik van al dat gras is het toepassen als groene mulch. Voordat de gras zijn zaad echt ontwikkelt heeft hebben we het gras gemaaid en een dikke laag op bedden gelegd met een meervoudige doel; tegengaan van overwoekerende wilde planten, verminderen van verdamping en, zoals je kunt zien, als een nest voor de pompoenen. Ze worden ze van de grond getild wat rotting tegen gaat en waardoor ze lekker kunnen zonnen bakken, wat de rijping weer helpt. Meer weten over permacultuur? De volgende websites staan vol met informatie: www.puurpermacultuur.nl permacultuurnetwerk.eu
HooiMulchlaag onder jonge pompoen
De container is prachtig gegraffitied door XOXO en vriend.
We vonden dat de container meer moest zijn dan een grijs blok en hebben XOXO gevraagd om de container van graffiti te voorzien. Het is een prachtig kunstwerk geworden.
davdavdavdavdav
Oogsten tijdens de theepauze.
De theepauze wordt gebruikt om een halve cirkel doperwten en de cirkel kapucijners te oogsten. Met de nodige afstand natuurlijk.
Violenbloemen zijn mooi maar ook lekker.
Tussen de uien komen elk jaar weer prachtige kleine violen het veld opfleuren.
Oogst van de week.
Na het verzorgen van de tuin was het tijd voor het oogsten. Dankzij het vruchtbare weer(veel regen) hadden we 5 kilo doperwten te verdelen.
Aanval op de bessenstruik.
Op de bessenstruik zitten opeens heel veel nimfen van de Dovenetelwants, die leven van de sap van de plant. Na verloop van tijd vervellen ze en worden ze zwart-wit van uiterlijk.
De koepel.
De koepel is inmiddels ingericht met klimkomkommers, klimaubergines, mais, pepers en hokkaidopompoenen.
Vlinderplant.
De tuin heeft ook aantrekkingsvermogen voor diverse vlindersoorten. Hier doen de rupsen zich te goed aan het Sint-janskruid. Sint-janskruid is een plantje met gele bloemen dat bloeit rond het Sint-Jansfeest op 24 juni, vandaar de naam, Hypericum perforatum, zoals het in het Latijn heet. Het wordt al heel lang ingezet tegen somberheidsklachten maar wetenschappelijk is de werking nog niet bewezen.
davdav
De capucijnencirkel in bloei.
De capucijners staan in bloei. Nog een week of twee en we kunnen oogsten.
Kleurrijke bloemen.
De doperwten kunnen aan het werk.
Het doperwtenveld heeft zijn klimframe
Nu moeten de planten de weg nog wel vinden 😉
De nieuwe container heet ons welkom.
De nieuwe container is ingericht met al ons gereedschap. Dit moest wat efficiënter want de container is een stuk kleiner dan de vorige.
Druk in de weer met het monteren van de nieuwe container.