Seizoen 2020

Ontwikkelingen in de Proeftuin

Water in de Proeftuin

Bij deze hoge temperaturen wordt de Proeftuin regelmatig van water voorzien.

Tuinafval nuttig gebruiken.

Permacultuur is een systeem van (voedsel)tuineren dat uitgaat van een aantal principes. Produceer geen afval, maak kringlopen is er een van. Om de Proeftuin begaanbaar te houden maaien we toch de paden tussen de bedden. We gebruiken alle groenafval sowieso om compost te maken voor het volgende groeiseizoen, maar grote hoeveelheden gras wat nu ‘geoogst’ wordt maakt de compost té eenzijdig. Een ander gebruik van al dat gras is het toepassen als groene mulch. Voordat de gras zijn zaad echt ontwikkelt heeft hebben we het gras gemaaid en een dikke laag op bedden gelegd met een meervoudige doel; tegengaan van overwoekerende wilde planten, verminderen van verdamping en, zoals je kunt zien, als een nest voor de pompoenen. Ze worden ze van de grond getild wat rotting tegen gaat en waardoor ze lekker kunnen zonnen bakken, wat de rijping weer helpt.
Meer weten over permacultuur? De volgende websites staan vol met informatie: www.puurpermacultuur.nl permacultuurnetwerk.eu

De container is prachtig gegraffitied door XOXO en vriend.

We vonden dat de container meer moest zijn dan een grijs blok en hebben XOXO gevraagd om de container van graffiti te voorzien. Het is een prachtig kunstwerk geworden.

Oogsten tijdens de theepauze.

De theepauze wordt gebruikt om een halve cirkel doperwten en de cirkel kapucijners te oogsten. Met de nodige afstand natuurlijk.

Violenbloemen zijn mooi maar ook lekker.

Tussen de uien komen elk jaar weer prachtige kleine violen het veld opfleuren.

Oogst van de week.

Na het verzorgen van de tuin was het tijd voor het oogsten. Dankzij het vruchtbare weer(veel regen) hadden we 5 kilo doperwten te verdelen.

Aanval op de bessenstruik.

Op de bessenstruik zitten opeens heel veel nimfen van de Dovenetelwants, die leven van de sap van de plant. Na verloop van tijd vervellen ze en worden ze zwart-wit van uiterlijk.

De koepel.

De koepel is inmiddels ingericht met klimkomkommers, klimaubergines, mais, pepers en hokkaidopompoenen.

Vlinderplant.

De tuin heeft ook aantrekkingsvermogen voor diverse vlindersoorten. Hier doen de rupsen zich te goed aan het Sint-janskruid. Sint-janskruid is een plantje met gele bloemen dat bloeit rond het Sint-Jansfeest op 24 juni, vandaar de naam, Hypericum perforatum, zoals het in het Latijn heet. Het wordt al heel lang ingezet tegen somberheidsklachten maar wetenschappelijk is de werking nog niet bewezen.

De capucijnencirkel in bloei.

De capucijners staan in bloei. Nog een week of twee en we kunnen oogsten.

Kleurrijke bloemen.

De doperwten kunnen aan het werk.

Het doperwtenveld heeft zijn klimframe

Nu moeten de planten de weg nog wel vinden 😉

De nieuwe container heet ons welkom.

De nieuwe container is ingericht met al ons gereedschap. Dit moest wat efficiënter want de container is een stuk kleiner dan de vorige.

Druk in de weer met het monteren van de nieuwe container.