Recepten

Wat uit de proeftuin komt heeft meestal nog een weg te gaan voordat het in de mond belandt. Wat onze leden daarvoor doen is te lezen in de volgende recepten. Smakelijk.

Verzamel in tijd van overvloed.

Weer een principe van permacultuur: vang energie en sla deze op. Dit kun je op verschillende manieren doen. Op dit moment wordt er volop ingemaakt, ingelegd, jam gemaakt en van alles opgeslagen voor het moment wanneer er minder vers te oogsten is.

Het inmaken is eigenlijk heel makkelijk: maak de groenten schoon door te schillen (waar nodig) en in de gewenste grootte te snijden. Pluk wat kruiden zoals verse laurierbladen, rozemarijn, tijm, wat verder naar inzien past bij jouw groentencombinatie en gewenste smaak. Verdeel de rauwe groenten over de schoongemaakte potten en voeg de kruiden toe. Specerijen zoals peper, korianderzaad en mosterdzaad voegen nog meer smaak toe, een Spaanse peper wat hitte. Maak de potten zo vol mogelijk. Breng natuurazijn (met desgewenst 1/3 water op 2/3 azijn als je van iets minder zuur houdt) aan de kook. Laat het vocht heel even borrelen en giet het voorzichtig in de potten totdat ze helemaal vol zijn. Pas op dat de potten niet koud zijn, dan zouden ze kunnen barsten! Eenmaal gevuld de dop er strak opdraaien en even op de kop zetten. Laat ingemaakte groenten minimaal een maand in een donker kast rijpen voor gebruik.

Voor deze chutney is het recept gebruikt van https://www.bbcgoodfood.com/recipes/marrow-chutney
Of het smaakt……………..dat is nog even afwachten ­čśë

Alternatieve Carrot cake

Zoals vaak in een moestuin heb je momenten van overvloed; zo nu wij ook overvloedig veel courgettes. Naast de bekende hartig gerechten kun je ook eens wat zoets van maken. Zo bijvoorbeeld een courgette cake. Volg gewoon de standaard recept voor een carrot cake, maar dan met geraspte courgette in plaats van wortels. Verwijder dan wel de zachte deel in het midden met zaad. De geraspte courgette even laten uitlekken voorkomt dat je cake t├ę nat wordt. Ik heb er ook een flink extra snuf gemberpoeder toegevoegd, kwestie van smaak!

Zomers recept met kapucijners in de hoofdrol

Ingredi├źnten per twee personen:

  • 1 rode ui (ander soort mag ook, deze geeft een mooi kleur en heeft een volle smaak)
  • 1 flinke teen knoflook
  • Flinke scheut olijfolie van goede kwaliteit
  • Minimaal 100g verse kapucijners, mag zeker meer zijn!
  • 150-200g tomaat, maakt niet uit welk soort, van een vleestomaat heb je aan 1 genoeg, kerstomaatjes heb je natuurlijk meer van nodig.
  • Een combinatie van verse zomergroenten, ik heb nu een klein courgette gebruikt (rond de 10cm in lengte is het lekkerste), en 2 bospeentjes, in plakjes gesneden
  • Verse tuinkruiden naar smaak, hier is gebruik gemaakt van rozemarijn en oregano. Lekker veel doen, hele takken.
  • Zout en peper naar smaak
  • Geraspte Parmezaanse of vergelijkbare kaas naar wens. Veganistisch alternatieven zijn tegenwoordig ook te koop.
  • Oerbrood of stokbrood om te serveren.

Bereiding:
Eenmaal gedopt kun je de kapucijners overgieten met kokend water, hierdoor beginnen ze al te garen en komen eventuele beestjes tevoorschijn (die je dan kunt verwijderen tenzij je toch een beetje dierlijke eiwitten wilt!). Laat ze in het heet water staan totdat je ze nodig hebt. Giet ze dan af zodat alle vocht on ongewenst bijvangst weg is.
In een pan met zware bodem de uien en knoflook aanfruiten in de olijfolie, niet te bruin laten worden. De groenten toevoegen, een paar keer omroeren om alle groenten aan te fruiten en de smaak van de olie op te laten nemen. De tomaten beginnen nu al hun vocht af te geven, dit vormt de jus. Voeg nu de kruiden toe en laat het geheel een halfuur zachtjes pruttelen op een zeer laag vlammetje, of, nog makkelijker, in de oven op 170 graden. Houd de deksel erop (let op dat je pan hier tegen kan als je de oven gebruikt!). Laat het geheel zo veel mogelijk met rust om te voorkomen dat het een prut wordt, misschien halve wegen 1x doorroeren om alle ingredi├źnten gelijk gaar te krijgen. Zout en peper brengt de smaken wat meer naar boven maar de kruiden doen het echte werk, dus spaarzaam naar smaak toevoegen.

Serveren:
Verdeel het geheel over twee diepe borden. Verspreid wat geraspte kaas erover. Serveer met een lekker homp brood waarmee de laatste van de jus gesopt kan worden.

Rode bessen jam maken


Ook met een klein oplage rode bessen, anders ook wel als Aalbes bekend, kun je een paar portjes jam maken. Dit is een oud Engels recept waarbij de bessen met steel, pit en al een halfuurtje in water zacht gekookt worden. Daarna in een doekje uitgelekt waarbij de vocht opgevangen wordt; hier wordt de jam van gemaakt! Deze fase duurt wel even, geef het een uur of twaalf de tijd om alle vocht op te kunnen vangen. Niet uitknijpen, dan wordt de jam troebel.

Ingredi├źnten:
Op 1,5 kg bessen (kun je verschillende soorten combineren, met kruisbes ook heerlijk)
600ml water om te koken.
Per 600ml opgevangen vocht gebruik je ongeveer 450g suiker, dit mag geleisuiker zijn maar hoeft niet, rode bessen geleren heel goed van zelf.
Wanneer je de jam wilt gebruiken als bijgerecht bij hartig gerechten kan het leuk zijn om op het laatst moment port toe te voegen.
Maken:
Kook de hele bessen in het water totdat ze een pulp vormen.
Zeef de pulp door een passeerdoek waarbij de vocht opgevangen wordt. Afhankelijk van de hoeveelheid kan dit tot 12uur duren. De pulp wordt weggegooid.
Meng de opgevangen vocht met de suiker in een zware pan, breng tot de kook en blijf zachtjes doorkoken totdat het geleert. Dit kun je testen door een theelepel van de jam op een bord te laten afkoelen; wanneer de jam wegstroomt is het nog niet klaar, wanneer het een velletje vormt is het de juiste consistentie.
Wanneer de jam klaar is verwijder zo nodig de schuim met een schuimspaan.
Schenk de jam in hygi├źnisch schoongemaakte potten, goed dicht draaien en even op de kop. Let op dat de potten niet koud zijn, dan zouden ze kunnen barsten!
Jam is best lang te bewaren op een koel, donker plek. Vergeet niet te labelen zodat je weet wanneer het ook al weer gemaakt was. Eenmaal geopend in de koelkast bewaren.